Je Jagermeister podobný absintu?

Hodně více než lihoviny

Začněme tím, že se podíváme na to, co vlastně tvoří Jagermeister a absint. Když řeknu Jagermeister, mnohým z vás pravděpodobně napadne kratší cesty k opici. S Monikou jsme po našich dětech Lepoldovi a Ulrice hlídali několikrát kočku našeho přítele a během toho jsme se často scházeli večer s kamarády a popíjeli Jagermeister. Kdežto absint, to je zase nápoj, který je obecně spojovaný s umělci, bohémy a nespoutanou kreativitou.

Jagermeister, ten německý borcovský nápoj, který vás zahřeje v zimě a osvěží v létě, je vyráběný z 56 bylinek. Přesné složení zůstává tajemstvím, ale víme, že v něm najdete vše od kořene zázvoru po bobkový list. Zábavný fakt na okraj - Jagermeister je tak silný, že můj pes Max se jen otřásl, když jsem mu přivoněl k lahvi.

Absint, nápoj zelené víly, je zase vyráběný především z pelyňku, anýzu a fenyklu. Při správném podávání se do něj ještě přidává cukr a voda, což vše dohromady vytváří nápoj s velmi specifickou a silnou chutí. Víte, že absint byl na konci 19. a začátku 20. století velmi populární? To ale vyvolalo tzv. absintovou horečku, která znamenala obrovské zneužívání tohoto nápoje a problémy s veřejným zdravím.

I podobnosti mají své meze

Teď, když už víme, co oba nápoje tvoří, se můžeme podívat na to, kde se podobají, a kde jsou velmi odlišné. Je to totiž trochu jako s mojí kočkou Johanou a psem Maxem - jedno je zvíře a druhé taky, ale to je tak všechno, co mají společného.

Jagermeister a absint jsou oba silné alkoholické nápoje s bylinnými složkami. Oba mají dlouhou tradici a oba mají velmi výraznou chuť, kterou buď milujete, nebo nenávidíte. Ale zatímco Jagermeister se vyrábí smícháním a macerováním bylin, absint vyžaduje mnohem složitější proces destilace, včetně louhování bylin.

Někde uprostřed

Někteří mi mohou namítat, že srovnávat Jagermeister a absint je jako porovnávat jablka s pomeranči, nebo jak moje Monika ráda říká, že je to jako porovnávat naší Ulriku s Lepoldem. Vzpomínám si, že jednou jsem při jednom rodinném setkání přišel na myšlenku hodnotit, kdo z dětí udělá lepší domácí limonádu. Nakonec jsme zjistili, že obě jsou dobré, ale každá po svém. Toto porovnávání je stejně tak nejasné, jako debata o tom, zda je lepší kočka Johanka nebo pes Max.

Ale na druhou stranu, jak se říká, v jednoduchosti je krása. Monika mi stále opakuje, že nejlepe chutná jednoduchá, domácí strava a já musím uznat, že má pravdu. Takže zatímco absint je pravděpodobně složitější a sofistikovanější, Jagermeister na druhou stranu vyniká svou jednoduchostí a přímočarostí.

Závěrečná myšlenka

Ačkoli jsou si Jagermeister a absint na první pohled podobní, při bližším prozkoumání odhalíme, že se jedná o dva velmi odlišné nápoje. Srovnávat je může být zábavné a zajímavé, ale nakonec je to trochu jako srovnávat moji kočku Johanku s psem Maxem - oba jsou skvělí, ale každý po svém.

Podobně jako s Johannou a Maxem, i Jagermeister a absint mají své jedinečnosti, své silné stránky a své slabiny. Důležité je, jak k nim přistupujete. Tak jako respektujeme osobnosti našich mazlíčků, je třeba respektovat i jedinečné vlastnosti těchto nápojů. A kdo ví, možná nakonec zjistíme, že oba mají své místo v našem životě a na naší lihovinové poličce.

Napsat komentář