O jídle a jak ovlivňuje náš mozek se mluví hodně. Tímto tématem se budu dnes zabývat, ale zaměřím se na jeden velmi specifický a oblíbený produkt – čokoládu. Je to tak, čokoláda má schopnost nám dávat přirozenou radost. Jsem si vědoma, že to zní až příliš fantasticky, ale opravdu to tak je. A nejenom to, existují vědecké studie, které tento fakt dávají do souvislosti s konkrétními látkami v čokoládě. Tak pojďme na to, pojďme se ponořit do sladkého světa čokolády a znovu prozkoumat tento oblíbený zákusek!
Když jíme čokoládu, tělo reaguje uvolňováním hormonů štěstí - endorfinů. Jak to funguje? Tělo má přirozený mechanismus, který reaguje na určité látky obsažené v čokoládě. Fenylethylamin, aminokyselina obsažená v čokoládě, je jedna taková látka. Když je tato aminokyselina uvolněna, vyvolává pocity euforie a štěstí. Zajímavé, že? Takže když máme nízké nálady, čokoláda může být naše malé tajné zbraň!
Pokud chcete zvýšit účinky fenylethylaminu, zkuste konzumovat čokoládu s vyšším obsahem kakaa. Temná čokoláda obsahuje více kakaa a tím pádem i více fenylethylaminu. Můžete si také vychutnat čokoládovou pěnu nebo čokoládovou zmrzlinu. Kombinace čokolády a mléka také pomáhá uvolňovat více endorfinů. To je další důvod, proč milujeme čokoládové mléko, nebo?
Pokud jde o účinky čokolády na náš mozek a naše nálady, nemůžeme opomenout anandamid. Tato chemická sloučenina je známá jako "látka blaženosti". Anandamid je přirozeně přítomen v našem těle, ale je také klíčovým složkou v čokoládě. Když spustíme anandamid, přináší nám pocity štěstí a euforie. Ano, je to v podstatě přirozený "high" z čokolády! A to je důvod, proč se po skleničce horké čokolády často cítíme tak příjemně.
Nejenže čokoláda dokáže zvednout náladu, ale zajímavé je, že když jí jíme, dodává nám to i velkou radost. Co je za tím? Kombinace sladkého a tukového v ní nám přináší tu dokonalou chuť, kterou tak milujeme. Je to přirozený mechanismus našeho těla, který nás nutí jíst sladké a tukové potraviny pro energii. A čokoláda je hned vedle medu a másla ideální kombinace obou!
A teď mám pro vás malý příběh z mého vlastního života, který se týká čokolády. Bylo to tehdy, kdy jsem byla ve špatné náladě a cítila jsem se opravdu dolů. Jako terapeutický nástroj pro mě fungovalo péčení, a tak jsem si vyrobila domácí čokoládovou tortu, abych měla něco sladkého. A víte, co? Bylo to jako zázrak. Cítila jsem se hned lépe, a to nejen proto, že jsem jedla ten výborný dort, ale také proto, že jsem dokázala něco vytvořit. A tak se čokoláda stala mou tajnou zbraní proti nízkým náladám. Je to malý trik, který jsem se naučila a který mi dodal nejen chuť k jídlu, ale i k životu!
Čokoláda je víc než jen sladkost. Je to zdroj radosti, pohody a štěstí. A ačkoli někteří lidé mohou mít pocit viny, když jí příliš mnoho čokolády (víme, jak to chodí), stojí za to si pamatovat, že vše je v pořádku s mírou. Takže si užijte kousek vaší oblíbené čokolády, kdykoliv chcete, protože jak jsem ukázala, čokoláda vás může opravdu přirozeně potěšit. A nezapomeňte, že čokoláda je také skvělý dárek pro každou příležitost.
Napsat komentář