Jaká čokoláda vám dává přirozený pocit euforie?

Jaká čokoláda vám dá přirozenou radost?

O jídle a jak ovlivňuje náš mozek se mluví hodně. Tímto tématem se budu dnes zabývat, ale zaměřím se na jeden velmi specifický a oblíbený produkt – čokoládu. Je to tak, čokoláda má schopnost nám dávat přirozenou radost. Jsem si vědoma, že to zní až příliš fantasticky, ale opravdu to tak je. A nejenom to, existují vědecké studie, které tento fakt dávají do souvislosti s konkrétními látkami v čokoládě. Tak pojďme na to, pojďme se ponořit do sladkého světa čokolády a znovu prozkoumat tento oblíbený zákusek!

Čokoláda a endorfiny: Jaký je vztah?

Když jíme čokoládu, tělo reaguje uvolňováním hormonů štěstí - endorfinů. Jak to funguje? Tělo má přirozený mechanismus, který reaguje na určité látky obsažené v čokoládě. Fenylethylamin, aminokyselina obsažená v čokoládě, je jedna taková látka. Když je tato aminokyselina uvolněna, vyvolává pocity euforie a štěstí. Zajímavé, že? Takže když máme nízké nálady, čokoláda může být naše malé tajné zbraň!

Tip pro zvyšení hladiny endorfinů:

Pokud chcete zvýšit účinky fenylethylaminu, zkuste konzumovat čokoládu s vyšším obsahem kakaa. Temná čokoláda obsahuje více kakaa a tím pádem i více fenylethylaminu. Můžete si také vychutnat čokoládovou pěnu nebo čokoládovou zmrzlinu. Kombinace čokolády a mléka také pomáhá uvolňovat více endorfinů. To je další důvod, proč milujeme čokoládové mléko, nebo?

Anandamid: Čokoládová euforie?

Pokud jde o účinky čokolády na náš mozek a naše nálady, nemůžeme opomenout anandamid. Tato chemická sloučenina je známá jako "látka blaženosti". Anandamid je přirozeně přítomen v našem těle, ale je také klíčovým složkou v čokoládě. Když spustíme anandamid, přináší nám pocity štěstí a euforie. Ano, je to v podstatě přirozený "high" z čokolády! A to je důvod, proč se po skleničce horké čokolády často cítíme tak příjemně.

Proč nám čokoláda chutná tak dobře?

Nejenže čokoláda dokáže zvednout náladu, ale zajímavé je, že když jí jíme, dodává nám to i velkou radost. Co je za tím? Kombinace sladkého a tukového v ní nám přináší tu dokonalou chuť, kterou tak milujeme. Je to přirozený mechanismus našeho těla, který nás nutí jíst sladké a tukové potraviny pro energii. A čokoláda je hned vedle medu a másla ideální kombinace obou!

Můj vlastní příběh s čokoládou

A teď mám pro vás malý příběh z mého vlastního života, který se týká čokolády. Bylo to tehdy, kdy jsem byla ve špatné náladě a cítila jsem se opravdu dolů. Jako terapeutický nástroj pro mě fungovalo péčení, a tak jsem si vyrobila domácí čokoládovou tortu, abych měla něco sladkého. A víte, co? Bylo to jako zázrak. Cítila jsem se hned lépe, a to nejen proto, že jsem jedla ten výborný dort, ale také proto, že jsem dokázala něco vytvořit. A tak se čokoláda stala mou tajnou zbraní proti nízkým náladám. Je to malý trik, který jsem se naučila a který mi dodal nejen chuť k jídlu, ale i k životu!

Závěrečné myšlenky

Čokoláda je víc než jen sladkost. Je to zdroj radosti, pohody a štěstí. A ačkoli někteří lidé mohou mít pocit viny, když jí příliš mnoho čokolády (víme, jak to chodí), stojí za to si pamatovat, že vše je v pořádku s mírou. Takže si užijte kousek vaší oblíbené čokolády, kdykoliv chcete, protože jak jsem ukázala, čokoláda vás může opravdu přirozeně potěšit. A nezapomeňte, že čokoláda je také skvělý dárek pro každou příležitost.

Napsat komentář